Szarlotka

Oceny 🙂 :
Joasia: 10/10
Michal: 10/10

Inspirację czerpałam z bloga „Kuchnia bez glutenu„. Zamieniłam masło na olej, bo my jeszcze eliminujemy mleko. Użyłam takich mąk, jakie miałam pod ręką. Nie dodawałam też śmietany.

Składniki:IMG_3147

1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka skrobi ziemniaczanej (+ 1 łyżeczka do piany z białek)
1 szklanka mąki żytniej
cukier waniliowy
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
5 jajek (żółtka i białka osobno)
250 ml oleju
1/2 szklanki cukru do ciasta
1/2 szklanki cukru do piany z białek
szczypta soli
4 duże jabłka
cynamon

Wykonanie:

  1. Obrać i pokroić jabłka.
  2. Podgrzewać na małym ogniu z odrobiną wody i cynamonem aż „rozejdą” się na mus.
  3. Wymieszać cukier z olejem.
  4. Dodać żółtka. Białka zostawić w oddzielnej misce.
  5. Dodać kolejno wszystkie mąki z proszkiem do pieczenia.
  6. Zagniecione ciasto podzelić na 3 części i schować do zamrażalnika.
  7. Czekając na schłodzenie ciasta ubić pianę z białek, na końcu dodać cukier i kartoflankę.
  8. Po kilku minutach wyjąć pierwszą część ciasta i rozłożyć na blasze na papierze do pieczenia
  9. Na to rozłożyć rozgotowane jabłka.
  10. Na jabłka pokruszyć drugą część ciasta.
  11. Wylać masę bezową.
  12. Pokruszyć ostatnią częśc ciasta.
  13. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 min z termoobiegiem i potem przez 10 podpiec od spodu.

Smacznego!

IMG_3144

 

Reklamy

Informacje o The Family On The Go

The Family that travels around, loves spending time together wherever we are.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Desery, Strefa bez pszenicy i bez mleka. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s