Leśny Mech na jesienną szarugę

Za oknem pada. Już od kilku dni. A na naszym stole zagościło kolorowe ciasto – Leśny Mech. Pierwszy raz jedliśmy je w eko kawiarence w Centrum Artystycznym Scena, gdzie Joasia chodzi na zajęcia teatru muzycznego, a Michaś w tym czasie pod20161022_153511jadając ciasta odrabia w kawiarence lekcje 🙂 Pani Renata zdradziła nam przepis i mimo, że ciasto wygląda na skomplikowane – udało nam się je upiec w domu 🙂

 

Przepis:

5 jajek
1.5 szklanki mąki ryzowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1.3 szklanki oleju
1 opakowanie mrożonego szpinkau rozdrobnionego
250 g cukru trzcinowego
2 puszki mleczka kokosowego (min 75%)
3 opakowania śmietanfixu (jeśli mleczko się nie ubije na sztywno)
1 granat

Wykonanie:

  1. Ciasto:
    Szpinak trzeba rozmrozić wcześniej. Po rozmrożeniu odcisnąć i zblendować na jednolita masę.
    Wymieszać jajka z cukrem. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Potem olej. Na końcu szpinak.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.
    Po upieczeniu wystudzić i przekroić, żeby uzyskać dwie warstwy ciasta.
  2. Krem
    Mleczko powinno się chłodzić w lodówce minimum 24h.
    Ubić mleczko na sztywną pianę z 3 łyżkami cukru. Jeśli trzeba, dodać smietanfix.

Na pierwszą warstwę ciasta wyłożyć krem. Na krem pokruszyć drugą warstwę ciasta. Na wierzchu posypać ziarenkami granatu.

Smacznego!
ps. Moja koleżanka, na wieść o tym, że musimy zastosowac dietę bez mleka i pszenicy powiedziała „Jedno jest pewne – rozwiniesz się kulinarnie” 🙂 I miała całkowitą rację!
20161022_153347

Reklamy

Informacje o The Family On The Go

The Family that travels around, loves spending time together wherever we are.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Desery, Strefa bez pszenicy i bez mleka. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s