Kruche ciasteczka karobowe

Ten przepis20161111_123932 to miks kilku przepi20161111_123949sów znalezionych w sieci. Ciasto trochę się kruszyło przy wałkowaniu, ale daliśmy radę. Mając takich pomocników w kuchni, po prostu musi się udać!

Dwa komentarze:
1. Jeśli masła nie można – może być margaryna bezmleczna (może udałoby się też z olejem kokosowym)
2. Zamiast karobu można użyć kakao, ale karob jest bogaty w wapń i fosfor i jest bardzo polecany przy diecie bezmlecznej i bezglutenowej – czyli naszej 🙂

Składniki
200g masła (lub margaryny bezmlecznej)20161111_124006
1 szklanka mąki ryżowej
1 szklanka mąki kokosowej
1 jajko
100g cukru trzcinowego
100g karobu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie
Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko i cukier – dalej ucierać. Potem dodać mąki z proszkiem i karob. Ciasto zagnieść. Rozwałkowywać niezbyt cienko i wykrawać dowolne kształty. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12-15 minut.

My po upieczeniu jeszcze ozdabialiśmy pisakami cukrowymi i perełkami cukrowymi.

Smacznego!

20161112_12350620161112_123526

Reklamy

Informacje o The Family On The Go

The Family that travels around, loves spending time together wherever we are.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Desery, Strefa bez pszenicy i bez mleka. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s